Simskola – hitta rätt steg för ditt barn

Vi får ofta frågor från föräldrar som känner sig osäkra på vilken kurs de ska anmäla sina barn till. Det finns några saker som är bra att tänka på innan du bokar:

För de minsta

För de allra minsta finns babysimskola och minisimskola. Babysimskola är för barn som är från tre månader upp till ett år. För barn som är ett till och med fem år finns minisimskola. Båda går ut på att ge barnen vattenvana och att ha roligt tillsammans i vattnet.

Babysimskola och minisimskolan ger en bra grund inför att de ska lära sig simma. Från att barnen är ca fem år kan de börja i simskola.

Vattenvana barn

Just vattenvana, som barnen får med sig från babysimskola och minisimskola, är viktig att de har när de ska börja simskolan. För barn som är fem år och äldre, men inte har så mycket vattenvana än, finns en kurs med fokus på vattenvana som heter plask och lek.

Något som också är bra att tänka på är att minst en förälder är med i vattnet vid minisim och plask och lek, men inte i simskolan! Där är föräldrarna bara med och tittar på första och sista gången, annars är barnen själva med simläraren. Så det är bra att förbereda barnen på det. Är ditt barn väldigt osäkert så kanske ni ska gå på minisimskola lite till eller kursen plask och lek innan det är dags för simskolan.

Första steget mot att kunna simma

Simskolan består av 2 olika steg, som båda har olika mål för vad barnet ska lära sig. Målet med steg ett till exempel är att få en ökad vattenvana och lära sig grunderna i bröst- och ryggsim. Tänk på att barn utvecklas i väldigt olika takt. Vissa barn känner sig direkt hemma i vattnet, andra behöver mer tid att vänja sig. Därför är det omöjligt att säga hur många lektioner ett barn behöver för att lära sig simma. Det ska absolut inte ses som ett misslyckande om ditt barn behöver några fler lektioner – det är just träningen och att leka i vattnet som gör att barnet plötsligt fattar grejen. Precis som att du måste lära dig gå innan du kan springa måste du lära dig att plaska innan du kan simma.

Hitta rätt steg för ditt barn

Allra vanligast är att barnet börjar med steg ett, och att barnet sedan gör de olika stegen i sin egen takt. Men har ditt barn förkunskaper med sig så kan du anmäla det till ett senare steg.

– Det vanligaste misstaget föräldrar gör är att överskatta sitt barns förmåga och anmäla dem till ett för svårt steg. Det är viktigt att barn får ta det i sin egen takt, så är du osäker anmäl hellre barnet till ett tidigare steg.

Testa innan

Även om det finns tydliga förkunskapskrav för varje steg så kan det vara svårt att uppskatta var ditt barn ligger. Ett tips är att gå till simhallen och testa innan.

Simskola steg 1:

Simskola från minst 5 år

För att gå i simskolan behöver barnet vara minst 5 år och kunna glida ett par meter med ansiktet i vattnet och klara att flyta på rygg själv. Vi övar armtag och bensparkar, samt andningteknik så vi kan utöka vår simsträcka.

Vattenvana är vägen till simkunnighet så vi leker en hel del att stärka tryggheten i vattnet och bassängen. Vi prövar även på självräddningsteknik. Genom leken skapar vi lust och motivation för simkunnighet. Vi tar hänsyn till varje barns individuella utveckling och motorik. Barnen ska kunna vara själva I stora bassängen.

Lektionerna är på 30 minuter och vi simmar så länge vi kan.

Målsättningen är att barnen ska kunna simma minst 10 meter själv utan flytmedel och ha en trygg vattenvana och rätt andningsteknik. För vidare utveckling har vi tekniksim kursen från minst 6 år.

Simskola 6-9 år / Tekniksim

Det är nästa steg från simskola 1. Barnet ska kunna ta några simtag själv utan flythjälpmedel. Det är vår siminstruktör som ger alla instruktioner och leder kursen. Vi går helt in på tekniken med arm- och bentag. Vi prövar bröstsim, ryggsim och crawl med en något förenklad teknik. Undervisningen anpassas i största mån efter förutsättningarna i gruppen samt det enskilda barnets förmåga.

Förkunskaper:

Barnen skall ha en bra vattenvana och våga hoppa från kanten självständigt, våga doppa huvudet och kunna ”simma” omkring i bassängen med flythjälpmedel.

Mål: Att utveckla och ge grunden för tekniken inom bröstsim, ryggsim och crawl, samt klara av att simma på djupt vatten och minst 25 meter utan att sätta ner fötterna. Barnen ska kunna klara av simtesten I åk. 3.

Efter kursen finns det möjlighet att fortsätta simma I HBK simsektion och träna regelbundet. (Ingen kursavgift)