Babysim

Hej och välkomna alla föräldrar och bebisar!

Här kommer det lite mer detaljerad information om kursen:

På babysim 1 är det första gången bebisen kommer i kontakt med en stor varm vattenyta I en bassäng. Fokuset ligger därför inte på simkunnighet i så tidig ålder utan snarare att utveckla vattenvana, ett sätt att umgås tillsammans i vattnet, avveckla vattenskräck (om det skulle förekomma), lära och stimulera barnen sensomotoriskt. Alla barn kan babysimma när naveln har läkt och barnet väger över 4 kilo.

Vad betyder sensomotorisk och varför är det viktigt?

Ordet förekommer ofta på kurserna, men vad betyder det? I den tidiga åldern börjar bebisen att vända, krypa, ta sig fram och lära känna deolika rörelsefaserna och sin kropp. Motorisk träning hjälper på vägen till att rörelsefaser blir enklare både i vattnet och på land senare. Det hjälper barnet att koppla ihop olika rörelser och får en smidigare kondition även på landet.

Barnet litar på dina signaler och vi är naturliga i vattnet, då kommer barnen också känna sig trygga i bassängen. En del föräldrar kan vara lite oroliga över utvecklandets tempo, rörelsestadier, men alla barn är olika. Om du har frågor kring det besvarar vi de gärna!

Bebisar upp till 9 månader har den sk. Moro-reflexen kvar som gör att de fortfarande kommer ihåg hur man andas i fostervattnet och är inte rädda i den omgivningen. Den hjälper bebisarna att dyka senare, dykning sker alltid på egen villkor, inte ett måste och får inte bli syftet med babysim.

Praktiska saker:

Vad sker innan badet: Innan lektionen se till att bebisen är inte för trött, hängig, sömnig, är mätt, men mata gärna bebisen vid sidan av bassängen om det behövs. Duscha innan ni stiger i bassängen men använd inte babyolja, för det blandas med klorvattnet.

Vad skall barnet ha på sig i vattnet? I bassängen får vi inte ha vanlig blöja utan en liten byxa. Byxan ska ha resår som sitter tätt kring benen. Det är mycket ovanligt att barnen bajsar i vattnet, de är så upptagna med annat. Skulle det ske, behöver lämna bassängen allihopa. Vid eventuellt kallsup eller / och kräkning kan man gå till sidan av bassängen där vattnet byts om. Badbyxa går att köpa även på receptionen på badet. Bilbarnstol är en utmärkt plats att sitta i för barnet emedan föräldrarna byter om. Efter badet är det bra att ha babyolja för klorvattnet torkar ut bebisarnas hud.

Bad kan inte överstiga 30 minuter för bebisarna blir alldeles för överstimulerade.

3 tillfällen då man inte kan delta: feber, allmänt illamående tex kräksjuka, ögon-öron inflamation.

Vad kan ni göra hemma emellan baden?

Bada , duscha regelbundet och testa nu kommer det vatten övningen, se till att det blir blött i ansiktet varje gång. Ni kommer lära er nya övningar, grepp, stimulans, lek och sånger varje gång, repetera dem gärna hemma

Varmt välkomna!

Olika babysimmkurser / fortsättningkurser:

Nybörjarkurs 1 4 mån-ca 1 år

Steg 1 i babysim där vattenglädje och trygghet är ledorden för att skapa ett livslångt vattenäventyr. Här får ni vattenvana och veckans mysigaste stund. Ni får på ett lugnt och mysigt sätt vänja er vid vattenmiljön och hur man håller barnet bäst i vattnet. Vi övar på balans och introducerar dyket.

Fortsättningskurs ca 7 mån-ca 1,5 år

Nu blir dyken helt frivilliga och barnen kommer med glädje ge sig av självmant från flytmattan och bassängkanten. Vi övar på att sparka och barnen kan ta sig fram själva i vattnet. Detta gör att självförtroendet stärks och motiverar dem till vidareutveckling. Vi tränar på att barnen ska kunna balansera sin kropp i vattnet och få mer fysisk kontroll.

Fortsättningskurs, ca 10 mån-ca 1,5 år

Vi fortsätter öva på att hålla fast i t ex. bassängkanten eller i en vuxen. Vi utökar simsträckan och tränar mycket på att sparka. Vi fortsätter med självräddningsövningen för barnen, där de börjar lära sig att själva vända tillbaka till kanten efter ett dyk.